Tre tips til hvordan du styrker dine relationer
Genkender du den situation, hvor du virkelig har brug for én at tale med. Med én som ikke bare hører, hvad du siger, men som lytter og er nærværende og nærmest føler, hvad du selv føler?

Eller måske har du været ude for en situation, hvor en kollega bliver fyret eller en ven bliver skilt og står midt i en krise og opsøger dig.
Hvad gør du? Hvordan lytter du? Hvad siger du?
For mange bliver samtalen lidt akavet. For vi har en tendens til at tro, at vi er ansvarlige for at få andre til at føle sig bedre tilpas. Det har vi ikke. For omsorg og empati er ikke at tage ansvar for andres følelser – det er at skabe forbindelse og støtte.
Jo mere empati, der er i samtalen des stærkere bliver relationen.
Nej, du er ikke empatisk, selvom du er sympatisk
Det er selvfølgelig skønt at være i selskab med sympatiske mennesker, men det hjælper bare ikke den, der har brug for empati. Snarere tværtimod.
Når du f.eks. siger, at du synes, det er synd for den anden person, som er blevet skilt, så er du sympatisk, men det er ikke empatisk

Det samme gælder, når du siger, at du kender følelsen og begynder at tale om din egen (tilsvarende) oplevelse. Faktisk er det kun med til at minimere den anden persons egen oplevelse og dermed også behovet for dit nærvær.
Hvad er empati?
Empati er evnen til at stå i andres sko og føle, hvordan det er lige dér. Når du er empatisk, er dine primære følelser mere forbundet til den anden persons situation end til din egen.
Er du fyldt op med dine egne tanker eller følelser, så kan du ikke mærke, hvordan den anden har det, og så siger du muligvis nogle sympatiske ting, men det er ikke sikkert, at det er sympati, der er behov for.
At føle sig forstået er ikke kun et grundlæggende menneskeligt behov. Det handler også om, hvordan vi forbinder, hjælper og støtter hinanden. Hvis vi ikke kan genkende følelsen af at have ondt i livet, hvordan skulle vi så kunne støtte dem?
Forståelsesbroen
Med empati opstår en resonans mellem mennesker, som er afgørende i coaching af en person, der har brug for hjælp til at komme videre i livet. I coaching kalder vi det ”rapport”. Det betyder, at jeg som coach bygger en ”forståelsesbro” i relationen, der bygger på tillid.
Hvis ikke jeg som coach er i stand til at skabe ”rapport” med coachee, så bliver det svært at opnå resultater.
Derfor skaber og styrker empati dine relationer.
Se Brené Browns meget fine kortfilm, der forklarer forskellen mellem empati og sympati.
Træn dine empatiske evner og styrk dine relationer
Ved at udvikle empati vil du øge din følelsesmæssige intelligens. Hvis du bliver bedre til at vise empati, ikke kun til de nærmeste venner og familie, men også til kolleger og helt fremmede mennesker, så vil du også styrke dine relationer.
Det kræver træning, og der er nok mange måder at gøre det på. Mine tre tips vil være:
Start med at mærke dig selv. Vær bevidst om hvad du selv føler, hvad du selv står for og hvem du vil være. Det er dit personlige fundament. F
Vær nysgerrig og spørg uden at dømme. Når du mærker, at du tror du ved, hvad svaret er, så er du gået for langt. Vær nysgerrig og stil åbne ”hv..”- spørgsmål, der ikke kan svares med ja eller nej.
Sæt dig ind i den andens situation og læg dine egne tanker og følelser til side. Vær 100 % til stede i samtalen. Støt uden at (be)dømme og give gode råd, for så overtager du situationen.
God fornøjelse!