top of page

Kender du TYPEn: PERFEKTIONISTEN MED DE HØJE STANDARDER

Opdateret: 8. maj 2023

Enneagrammet består af ni forskellige personlighedstyper og vi indeholder lidt af dem alle men mest af én af dem. Hver type har en unik måde at forholde sig til verden på, og er præget af bestemte holdninger, værdier og adfærdsmønstre. I denne blog vil jeg fokusere på Enneagrammets type 1.


Enneagrammets type 1, også kendt som "Reformatoren" eller "Perfektionisten", har en stærk indre kritiker, som konstant vejleder dem mod at opnå højere standarder og ideer om, hvad der er rigtigt og forkert.


De ser verden i sort og hvidt og har en stærk følelse af retfærdighed og integritet. De er ofte pligtopfyldende og ansvarlige, og har høje forventninger til sig selv og andre.


Deres superego budskab er: Du er god eller i orden, hvis du gør det rigtige.


1'ernes barndomsmønstre

Mange unge 1'ere kan have en følelse af, at de skal retfærdiggøre deres eksistens og leve op til høje standarder. Dette kan føre til en tidlig udvikling af voksen ansvarlighed og en følelse af alvor.


Nogle gange kan unge 1'ere også reagere på kaotiske omstændigheder i deres liv ved at blive overansvarlige og spille rollen som "fornuftens stemme" i deres familie. Dette kan skyldes en følelse af, at de skal tage kontrol og være deres egen faderfigur eller moralske vejleder.


Det er vigtigt at anerkende, at det er en tung byrde at påtage sig så meget ansvar i en ung alder, og det kan have negative konsekvenser for deres følelsesmæssige sundhed. Det er vigtigt for unge 1'ere at lære at finde balance i deres ansvar og også tage tid til at tage sig af deres egne behov og ønsker.


Karakteristika for type 1

En type 1 person kan være dygtig til at opdage detaljer og fejl, og har ofte en naturlig evne til at sætte ting i system og ordne op i kaos. De kan imidlertid også være kritiske og dømmende, både mod sig selv og andre, og kan have vanskeligheder med at acceptere fejl og mangler.


Type 1-personer har en tendens til at have en stærk indre motivation og drivkraft for at opnå perfektion. De kan være optaget af at overholde regler og procedurer, og kan have vanskeligheder med at acceptere spontanitet og improvisation. Dette kan føre til, at de kan blive opfattet som stive eller kontrollerende.


På deres bedste dag kan Enneagrammets type 1 være inspirerende, retfærdig, præcis og hensynsfuld. På deres værste dag kan de imidlertid blive rigide, kritiske og neurotiske.


1'ernes basale frygt er at være ufuldkommen, mangelfuld, korrupt og ond. Deres basale ønske er at være god, dydig og med høj integritet. Dette forvrænges i kritisk perfektionisme.


Type 1 i balance med sig selv:

  • støtter andre ved at være hjælpsom, informativ og realistisk.

  • fremstår inspirerende, følsom og venlig.

Type 1 i ubalance med sig selv:

  • Du vil dømme og begrænse andre.

  • Du vil fremstå sarkastisk, spydig, irettesættende, bedrevidende og begrænset i din måde at se verden på.


Sådan udvikler type 1 personer sig

  1. Læg mærke til og øv dig i at slippe din dominante og kritiske tilgang: Det kan være svært at slippe en dominant og kritisk tilgang, men det kan hjælpe at blive mere bevidst om det. Prøv at lægge mærke til, når du begynder at være dominerende eller kritisk i din kommunikation med andre, og forsøg at ændre din tilgang.

  2. Øv dig i at værdsætte fejl, mangler og ufuldkommenheder: Fejl og mangler er en naturlig del af livet, og det kan være gavnligt at lære at værdsætte dem. Prøv at se på fejl som en mulighed for at lære og vokse, og accepter, at ingen er perfekte.

  3. Begynd at observere den konstante bedømmelse af godt/dårligt, perfekt/ufuldkommen: Vi har ofte en tendens til at bedømme alt omkring os som godt eller dårligt, perfekt eller ufuldkommen. Prøv at blive mere opmærksom på denne tendens og forsøg at se verden med mere nuancerede øjne.

  4. Byd vrede og skyld velkommen som tegn på, at der er noget, du opfatter som uacceptabel opførsel: Når vi føler vrede eller skyld, kan det være tegn på, at noget er galt eller uacceptabelt. Prøv at se på disse følelser som en måde at signalere, at der er noget, du ønsker at ændre eller adressere.

  5. Øv dig i at acceptere og tilgive: Accept og tilgivelse kan være svært, men det kan også være meget gavnligt for dit mentale helbred. Prøv at arbejde på at acceptere tingene, som de er, og tilgive dem, der har såret dig.

  6. Integrer dine instinkter og behov: Som mennesker har vi instinkter og behov, som kan være svære at ignorere. Prøv at være opmærksom på dine instinkter og behov og arbejd på at integrere dem i dit liv på en positiv måde.


Alt i alt er Enneagrammets type 1 en person, som har en stærk indre motivation for at opnå perfektion og retfærdighed. Mens denne drivkraft kan være positiv i mange sammenhænge, kan den også føre til, at type 1-personer bliver for kritiske og dømmende, og at de har vanskeligheder med at acceptere fejl og mangler hos sig selv og andre. Derfor er det vigtigt for type 1-personer at lære at acceptere ufuldkommenhed og at være mere fleksible i deres holdninger og værdier.

16 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page